Altıeylül Orhanlı Kırsal Mahallesi Muhtar Halis Cemal Albayrak, Balıkesir Ziraat Odası Başkanlığına adaylık açıklamasında tek işinin tarım ve hayvancılıkla uğraşmak olduğunu söyledi.
Kendini bildiği bileli bu mesleği yaptığını anlatan Albayrak, işini severek yaptığını ifade etti. Kendisinin Türkiye’de önemli tarım merkezlerinden birisi olan Balıkesir’de üretim faaliyetlerinde bulunan üreticiler olduklarını, bitkisel ve hayvansal üretimle bölgede ve ülkede çok yönlü faydalar sağladıklarını kaydeden Albayrak, Balıkesir için ifade edilen ‘Türkiye’yi Doyuran İl’ sloganının yerleşmesinde önemli katkılarının olduğunu belirtti.
DAYANIŞMA VE BİRLİKTELİK VURGUSU
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi sonrası tarımsal üretim ve üreticiler konusunda farkındalığın arttığını, sürdürülebilir tarımsal faaliyet ve ekonomisi daha güçlü üreticiler için bu süreci iyi yönetmek gerektiğini anlatan Albayrak, “Bu aşamada üreticilerin dayanışması, birlikteliği en iyi şekilde organize etmesi son derece önemlidir. Bunun için de ülkemizde ve bölgemizde en temel üretici organizasyonu olan Ziraat Odalarına büyük görevler düşmektedir. Bizler mevcut Ziraat Odası’nın görevlerini yerine getirmekten uzak ve pasif olduğunu düşündüğümüz için bu göreve talip olduk” dedi.
ALBAYRAK’TAN BALIKESİR’E YAKIŞIR ODA SÖZÜ
Genç ve dinamik bir kadro ile bu süreci başarılı bir şekilde yöneteceklerini anlatan Halis Cemal Albayrak, “Öncelikle Ziraat Odası’nın mevcut yerinin uygun olmadığını, Balıkesir’imize yakışmadığını düşünüyoruz. Odamızı üyelerin daha kolay ulaşabileceği bir yere taşımak, gülen yüzlü, şeffaf bir hizmet vermek doğrultusunda hareket edeceğiz. Üyelerimizi odaya çıkarmayacağız, odamızı üyelerimizin ayağına indireceğiz. Ziraat Odası bünyesinde danışmanlık hizmeti sunmayı da planlıyoruz. Bu üreticilerimizin kırsal kalkınma ve hibe destek projeleri var. Oradaki danışmanlık hizmetini oda bünyesinde ücretsiz elde edebilecekler, dışarıya danışmanlık ücreti vermek zorunda kalmayacaklar. Ayrıca zirai ilaç, tohum, gübre ve temel girdilerimiz için satış deposu açmayı planlıyoruz. Burada asıl hedeflenen üreticilerimizin girdi maliyetlerinde dengeleyici unsur görevi görerek daha ucuz ve uygun bir şekilde tohum, gübre, ilaç gibi ihtiyaçların karşılanması hususunda üreticilerimize destekçi olmak” diye konuştu.
ORTAK HAREKET VURGUSU
Bilinçli bir bitkisel üretim için temel uygulamalardan birinin toprak analizi olduğunu, burada Ticaret Borsası ya da Üniversitelerin laboratuvarlarıyla anlaşma yapıp üreticilerin toprak analiz hizmetlerini Ziraat Odası bünyesinde gerçekleştirmeyi planladıklarını anlatan Albayrak, “Burada paydaşlarla birlikte hareket edip ortak akıl oluşturmanın, istişare etmenin çok kıymetli olduğuna inanıyoruz. Bu kapsamda tarım ve hayvancılıkla ilgili sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere ilgili kuruluşlarla görüş alış verişinde bulunarak uyum içinde çalışmayı planlıyoruz. Toprak analizi yaparak gereksiz gübre kullanımının önüne geçmeyi planlıyoruz. Gereksiz gübre kullanımı toprak kimyasını bozmakla birlikte girdi maliyetlerimizi ciddi oranda artırmaktadır” dedi.
“MAKİNE PARKI KURACAĞIZ”
Albayrak, konuşmasında ortak makine kullanımına yönelik projelerinin olduğunu belirtti. Odaların üreticilere makine temin etme konusunda hizmet verebildiğini hatırlatan başkan adayı Halis Cemal Albayrak, “Altıeylül ve Karesi ilçelerimizde üyelerimizin daha çok küçük ölçekli işletmelere sahip oldukları işletmeler mevcut. Bunların maliyetlerini düşürmek adına tarım makinalarını bizzat satın alarak kullanmalarından ziyade Ziraat Odası’nın bunları alarak bu konuda onlara destekçi olabileceğini düşünüyoruz. Bu nedenle makine parkı kurarak üyelerimizin hizmetine sunulması, maliyetlerin düşürülmesi açısından çok önemli. Bu amaçla öncelikle ulaşımı daha kolay olan merkezde olmak kaydıyla en az iki adet tarım makineleri parkı kurarak üyelerimizin hizmetine sunulacak. Sonraki süreçte bu hizmet ağının genişleyerek devam etmesini planlıyoruz. Üreticilerimize hakkaniyetli, eşit bir hizmet sunacağız” dedi.
Yaptıkları üretici görüşmelerinde pazarcılık yapan üreticilerin bazı sıkıntılarının olduğunu gözlemlediklerini, ekip olarak pazarları gezdiklerini, sorunları yerinde incelediklerini anlatan Albayrak, bu konuda da çalışma yapacaklarını kaydederek, “Üreticilerimize hakkaniyetli, eşit bir hizmet sunmak için çalışacağız. Ayrıca pazarcı esnafımızla ortak istişarelerde bulunup haftanın bir günü sadece üretici esnafımızın olduğu üretici pazarı projemiz var. Belediyemiz ve üretici esnafımızla istişareler sonucu bu tarz bir projeyi uygulamayı planlıyoruz. Sizlerin de desteğiyle çok güzel işler başaracağımıza inanıyorum” dedi.